Автор и снимка Спас Спасов, Дневниклизо 240 хил. от бюджета на

...
Автор и снимка Спас Спасов, Дневниклизо 240 хил. от бюджета на
Коментари Харесай

Дневник: 240 000 лева за безинтересни новини във Варна, или колко струва тайната на числото Пи

Автор и снимка Спас Спасов , Дневник

лизо 240 хиляди от бюджета на Варна ще бъдат изхарчени и тази година съгласно одобрената процедура за финансиране на частни медии с обществени средства. Това стана, откакто с гласовете на ръководещото прокметско болшинство в Общинския съвет бяха задоволени писмените поръчки, с които " Дарик радио ", вестниците " 24 часа " и " Труд ", както и локалните уеб сайтове Varna24.bg и NovaVarna.com желаеха да им се заплаща за това, че ще осведомят аудиториите си за активността на локалната администрация и Общинския съвет. Сумата е с 40 хиляди лева по-голяма, в сравнение с през предходната година, макар че броят на финансираните медии е с две по-малък.

Петимата печеливши бяха определени в невиждана конкуренция, в която 15 медии се надпреварваха да оферират услугите си на локалната власт против възнаграждение. Привлечени от щедростта й през предишни години, този път писма с положителните си планове до кмета на града и ръководителя на Общинския съвет адресираха още уеб страниците: culturespace.bg, barometar.com, brat.bg, bgtourism.bg, vsmedia.com, уеб сайтът mediaconsult.bg, онлайн малкия екран MU-Vi.tv и осведомителната организация " Фокус ". Техните предложения обаче бях отхвърлени още при предварителното им разглеждане.

Без изненади максимален дял от парите за медийния комфорт на ръководещите и тази година отива при  " Медийна група Черно море ", обвързвана с бизнес кръга към " Химимпорт " и " Централна кооперативна банка ".

С днешното гласоподаване тя получи 43 200 лева с Данък добавена стойност. Още в края на м.г. обаче с друго свое решение локалният Общински съвет прие да заплаща на телевизия " Черно море ", част от едноименната група, по 960 лева дневно, с цел да предава онлайн съвещанията му.До тогава същата услуга е коствала 720 лева с Данък добавена стойност, демонстрира доклад за усвояването на миналогодишното финансиране. (виж прикачения доклад за 2019 г.) Като се има поради, че сесиите се организират всеки месец (с изключение на август) и не престават по два дни, това прави още към 21 хиляди лева Така единствено по тези два канала безкритичната кабелна телевизия ще получи над 64 хиляди лева от бюджета на Варна.

На второ място с 51 360 лева с Данък добавена стойност тази година изненадващо се нарежда местния уебсайт NovaVarna.com, известен с неприкритата си и безрезервна поддръжка за ГЕРБ. Негов притежател е Георги Костов, който през 2013 година стана прочут като регионален координатор на Политическа партия " Лидер " във Варна. В края на същата година уеб сайтът " Биволъ " уточни точно Костов като основател на огромна " мулти левъл " скица за пазаруване на гласове. Тя бе озаглавена " Стратегия за работа европейски избори 2014 година - област Варна " и съдържаше подробни пояснение за метода, по който би трябвало да сработи " технологията ", както и прецизен план за средствата нужни за привеждането й в деяние.

В момента Георги Костов е член на управителните органи на партия МИР, която бе формирана, откакто водачът й Симеон Славчев напусна " Движение 21 " на Татяна Дончева през 2018 година

Трети по размер на отпуснато финансиране в класацията на община Варна за т.г. e традиционният сътрудник на локалната власт " Дарик радио ".

Регионалният офис на медията получава 45540 лева с Данък добавена стойност, с цел да продължи да излъчва седмичното си предаване " Зала пленарна " и да мултиплицира информацията в уеб страницата си dnews.bg.

След дебюта си измежду медиите, финансирани с пари от общинския бюджет във Варна през м.г., дружеството  " Медиа груп 24 " (издател на уеб страницата Varna24.bg) този път получи 36 хиляди лева с Данък добавена стойност. Предлагайки услугите си против възнаграждение, то напомня в писмо, адресирано до локалната администрация, че акцентите, по които ще работи, " са в синхрон с целите на кмета на града Иван Портних " и неговия екип, както и върху работата на всички непрекъснати и краткотрайни комисии към Общинския съвет ". Освен това през уеб страницата си компанията щяла да " стимулира и подтиква младежите да се развиват и популяризират Варна ".

На последно място с по 30 хиляди лева общинско финансиране се нареждат вестниците " 24 часа " и " Труд ".

Независимо от сумата, отпусната през днешния ден с решение на Общинския съвет, още по 200 хиляди лева годишно локалната администрация харчи за " Публикуване в районни и централни печатни издания на разгласи, известия и други текстове, свързани с активността на община Варна ". Това става по контракт, подписан след осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка с рекламната компания " АПРА ". Неделима част от него обаче е лист с медии, посочени отново от администрацията на Портних.

Какво са свършили през предходната година медиите, получили пари от бюджета на Варна, с цел да описват за достиженията на администрацията й, демонстрират докладите за осъществяването на договорите им с нея.

Цифрите, отразени в някои от тях, са стряскащи.

Така да вземем за пример в доклад за осъществяването на контракт за " медийно отразяване на събития и интензивности на община Варна " от 11 април м.г. от " Медиа груп 24 " са показали, че единствено до края на ноември 2019 година - за по-малко от осем месеца, в електронното издание varna24.bg са били оповестени 818 публикации, или над 100 текста на месец. Всеки от тях е с единична цена 200 лева без ДДС (виж прикачения файл), а след най-впчатлаващите заглавия е: " Пуснаха шадравана на " Независимост ", гларуси плакнат пера в атракцията ".

Така съгласно същия доклад единствено за непълни осем месеца са били усвоени близо 164 хиляди лева без Данък добавена стойност. В същото време информация в архива на Общинския съвет във Варна демонстрира, че с негово решение от 4 февруари м.г. за " партньорство " с " Медиа груп 24 " са били отпуснати едвам 30 хиляди лева

Друг доклад, този път на " Про нюз България ", издател на вестник " 24 часа ", съдържа информация, съгласно която публикация от 13 юни 2019 година, озаглавена " Побитите камъни край Варна крият тайната на цифрата Пи " е коствала на локалния бюджет 2470 лева. (виж прикачения файл). Подзаглавието й разяснява: " То се cъдъpжа в pазмера на златния фалос на Вожда от халколитния некропол " (правопис по оригинала). Текстът под фотографията към публикацията гласи: " Рускиня прегръща камък, с цел да забременее ". Публикацията, явно остойностена по рекламната цена на медията, е налична и до този миг в електронния й списък, само че не носи никакви атрибути, подсказващи, че е платена.

Статия от 8 октомври м.г. със заглавие " Варна реши - без хотел и магазини в дупката " отново в " 24 часа " е с регистрирана цена 1030 лева Други вести във вестника със заглавия като " Кметът на Варна посрещна специалисти в морския бизнес ", " Безплатен интернет в пенсионерските клубове във Варна " или " Варна и Индонезия обменят студенти " са плащани на цени сред 600 и 200 лева, като нито една от тях не е маркирана като рекламна обява.

Осигуряването на политически комфорт в България чрез финансирането на частни медии с обществени средства години наред беше проблем, с който се занимаваха най-вече неправителствени организации и интернационалните журналистически сдружения. За първи път тази година тематиката провокира спор, който стартира от локални издания.

Знак за растяща непоносимост към одобрената процедура беше и полемиката в Общинския съвет през вчерашния ден, която предшестваше вземането на решение за отпущането на обществен запас, с който на процедура се купува медийно въздействие.

Според общинския консултант Стела Николова (Демократична България) отразяването на активността на местите и централни органи на властта е присъща функционалност на всяка медия. " В случая с публикуването на в действителност платени вести за активността си обаче общинската власт във Варна зарежда жителите като " мисирки " с изявления, платени с парите от техните лични налози ", сподели Николова.

В отговор ръководителят на бюджетната комисия в съвета Бранимир Балачев сподели, че дейността на локалната власт не била " пикантна тематика "  и затова новините за нея били безинтересни за медиите. За да ги отразяват, те имали потребност от финансов тласък.

" Резултатите от активността на локалната власт са или забележими, или не, сподели още Николова. Няма потребност варненци да заплащат, с цел да ги " виждат ", такива, каквито им се демонстрират през новините ".

В едно от рядко рационалните си изказвания лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов също сподели, че практиката да се заплаща за наличие унищожава медиите. " Ние убиваме така наречен четвърта власт, тъй като я вършим подвластна, сподели още Костадинов ". След това предложи да бъде взето решение всички изявления и излъчвания в медии, получили общинско финансиране, да бъдат отбелязвани като платено наличие, с цел да са наясно жителите какво четат.

В други свои изявления обаче Костадинов нееднократно е отправял персонални закани към публицисти за това, че са включени лист, по който откакто " Възраждане " пристигна на власт ще им бъде търсена отговорност за защитаваните позиции.

Накрая ръководителят на варненския Общински съвет Тодор Балабанов показа концепцията си следващата година те да одобряват единствено общата финансова рамка за финансиране на частни медии с обществени средства. След това всяка от тях щяла да кандидатства с план, който да бъде обсъждан от специфична комисия. Как тъкмо тази скица ще направи пазаруването на медийно въздействие по-трудно, не стана ясно.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР